TEAVA DE CUPRU. AVANTAJE. APLICATII.

Teava de cupru se poate utiliza la transportul apei destinata consumului uman in deplina conformitate cu cerintele D.P.R. nr. 1095/1968. Proprietatile ei sunt, de asemenea, conforme cu prevederile Directivei Europene 98/83 privind calitatea apei destinata consumului uman facand posibila utilizarea tevilor de cupru la transportul apei potabile.

Instalatorii, inginerii si consumatorii finali pot utiliza tevile de cupru in instalatiile sanitare cu deplina incredere si in siguranta maxima.

Tevile de cupru sunt utilizate la scara mondiala pentru transportul apei potabile, in sistemele de incalzire centrala, de distributie a gazului, in sistemele de distributie a gazului in spitale, precum si in aplicatiile de aer conditionat si refrigerare si in diverse aplicatii industriale.

Tehnologiile moderne de prelucrare a materiei prime si controalele stricte de calitate fac din tevile de cupru un produs actual si fiabil pentru toate aplicatiile la care sunt utilizate.

Cuprul este un metal cu o foarte mare conductivitate electrica si termica, depasit doar de argint. Are o mare rezistenta la coroziune si nu este magnetic. Se prelucreaza usor, este foarte ductil si maleabil. Este usor de reciclat si are o rata mare de recuperare. Impermeabilitatea, rezistenta la ultraviolete, rezistenta la temperaturi joase (care face posibila instalarea in perioada rece fara risc de distrugere) constituie o valoare adaugata mare si ii ofera produsului caracteristici unice care sunt o garantie permanenta a fiabilitatii maxime.

In plus, cuprul este bacteriostatic, adica impiedica dezvoltarea bacteriilor pe suprafata lui. S-a descoperit ca dezvoltarea bacteriei Legionella este diminuata atunci cand se utilizeaza tevile de cupru. Capacitatea acestui metal de a impiedica dezvoltarea bacteriei pe suprafata sa este cunoscuta deja in domeniul nautic. Astfel pe chila navelor se aplica lacuri anti-depuneri (utilizate pentru a preveni depunerile de alge si crustacee) care contin sari de cupru. Este recomandat ca in fiecare vara sa se introduca in puturi o sarma de cupru pentru a ucide larvele de tantari. In multe spitale din SUA, este obligatoriu ca manerele usilor si balustradele sa fie din alama (un aliaj cupru-zinc) pentru a evita transmiterea bolilor si a bacteriilor patogene. Cuprul este de departe cel mai bun material impotriva Legionellei si a altor bacterii patogene, precum Escherichia Coli, Streptococcus Faecalis si Staphyloccocus Aureus. In plus, ionii de cupru distrug alte micro-organisme care se hranesc cu Legionella si reduc dezvoltarea biofilmului care tinde sa formeze un scut de protectie pentru bacterie. Proprietatea sa bacteriostatica impreuna cu alte caracteristici fizicochimice si economice au avut un rol important in alegerea aliajelor de cupru in realizarea noii monede europene.

Datorita conductivitatii termice ridicate, cuprul este unul dintre cele mai eficiente materiale pentru schimburile de caldura: datorita acestui fapt, cuprul este utilizat la schimbatoarele de caldura, panouri solare si in panourile radiante verticale si pentru incalzirea in pardoseala. Produsele alternative, construite din mai multe straturi de diverse materiale, nu au conductivitate termica si au caracteristici diferite mecanice/chimice pentru fiecare strat component, spre deosebire de cupru care prezinta un indice de deformare uniform, scazut si caracteristici uniforme mecanice/chimice si elastice. In plus, tevile de cupru se pot prelucra sub diverse forme (teava cupru moale, semi-dura si dura) fiind astfel usor de adaptat nevoilor consumatorilor. Cuprul este un produs ecologic, avangardist, potrivit noilor concepte de proiectare datorita gradului ridicat de adaptabilitate inovatiilor din productie si instalare.

TEAVA DE CUPRU ESENCOR

Teava de cupru a mileniului trei

ESENCOR este alegerea ideala pentru transportul apei potabile, sisteme de incalzire centrala, de distributie a gazului si a combustibililor lichizi.

Fabricata cu cele mai moderne tehnologii disponibile pe piata mondiala actuala, rezultatul studiilor stiintifice si a testelor care garanteaza un nivel foarte scazut al reziduului de carbon, mult sub specificatiile cerute de Standardul European de Productie EN 1057, teava de cupru ESENCOR este un produs care prezinta caracteristici excelente de rezistenta impotriva ruginei cauzate de apele din retelele publice.

Teava de cupru ESENCOR corespunde cerintelor D.P.R. 1095 din 3 august 1968, Directivei Consiliului European 98/83/EC (G.U. n. L330 din 05.12.1998), D.L. din 2 februarie 2001 n. 31 si D.M. din 6 aprilie 2004 n. 174, fiind astfel conforma pentru transportul apei potabile.

Stardardul European EN 1057 este punctul de referinta continental pentru productia tevii din cupru utilizata pentru transportul apei si a gazelor in aplicatii sanitare si de incalzire centrala. Acesta stabileste caracteristici in termeni de compozitie chimica, proprietati mecanice, dimensiuni si tolerante, precum si testele care trebuie realizate in timpul productiei pentru realizarea unui produs conform cu aceste cerinte.

Actiunile de prelevare in timpul productiei sunt realizate asa cum se specifica in Standardul EN 1057 si garanteaza conformitatea produsului pe baza testelor desfasurate in laboratoare interne si externe independente care functioneaza conform Sistemului de Managament al Calitatii EN ISO 9001:2008.

Teava de cupru EN 1057 este marcata CE conform Directivei Europene privind materialele de constructii 89/106/EEC.

TEAVA DE CUPRU MEDICAL

Teava de cupru MEDICAL este alegerea ideala pentru sistemele de distributie a gazelor medicale si pentru sistemele de vacuum.

MEDICAL corespunde celor mai moderne tehnologii existente pe piata mondiala actuala, conform Standardului European EN 13348, este compatibila cu echipamentele realizate conform Directivei pentru Echipamente Medicale 93/42/EEC, rezultatul studiilor stiintifice si al testelor care garanteaza compatibilitatea maxima pentru distributia urmatoarelor gaze si instalatii de vidare:
-oxigen, oxid de azot, nitrogen, heliu, dioxid de carbon, xenon
-aer respirabil
-amestecuri speciale din gazele mentionate mai sus
-aer pentru functionarea instrumentelor chirurgicale
-gaze anestezice
-vidare

Suprafata interioara a tevii de cupru MEDICAL indeplineste cerintele standardului de referinta si nu are in compozitie materiale incompatibile cu gazele medicale.

Standardul EN 13348 este in concordanta cu Directiva PED 97/23/EC (Directiva pentru Echipamentele sub Presiune), astfel tevile de cupru Silmet MEDICAL intrunesc de asemenea cerintele acestei directive.

TEAVA DE CUPRU ICE

Este alegerea ideala pentru instalatiile de racire si de aer conditionat.

Teava de cupru ICE este realizata conform celor mai moderne tehnologii disponibile pe piata mondiala actuala, in concordanta cu Standardul European EN 12735-1, este rezultatul studiilor stiintifice si al testelor care garanteaza compatibilitate maxima cu ultima generatie de lichide de racire disponibile pe piata.

EN 12735-1: Cuprul si aliajele de cupru. Fara sudura, tevile de cupru rotunde pentru aer conditionat si racire. Tevi pentru diverse instalatii.

TEAVA DE CUPRU CONDY

Teava de cupru izolata

Teava de cupru CONDY este ideala pentru transportul gazelor frigorifice. Este prevazuta cu dopuri la capete pentru a mentine un grad ridicat de igiena pe suprafata interna a instalatiei.

Izolatia este realizata din polietilena expandata cu celule inchise, de o densitate foarte mica, ceea ce garanteaza o rezistenta optima la difuziunea vaporilor de apa, impiedicand formarea umiditatii pe suprafata exterioara a tevii.

Izolatia este inodora, ne-toxica si e produsa ecologic, fara folosirea CFC. Suprafata externa este corugata, conferind o protectie mecanica suplimentara si este clasificata in CLASA 1 de rezistenta la foc, putand fi folosita in instalatii cu temperaturi de exercitiu cuprinse intre -80˚C si +98˚C.

Teava de cupru CONDY se livreaza sub forma de colaci cu lungimea de 50m, marcajul progresiv indicand lungimea relativa.

Inima tevii CONDY este teava de cupru SILMET produsa conform Standardului European EN 12735-1 si cu grad de igiena interioara conform normativului ASTM B280.

TEAVA DE CUPRU REFRY

Teava de cupru izolata

REFRY, teava de cupru ideala pentru distributia lichidelor de racire si, in mod special, potrivita pentru instalatiile de incalzire centrala si racire FAN-COIL. Este prevazuta cu dopuri la capete pentru mentinerea nivelului inalt de curatenie pe suprafata interna pana la instalare.

Izolatia, realizata din polietilena expandata cu celule inchise, de o densitate foarte mica, garanteaza o rezistenta excelenta impotriva pierderii vaporilor de apa cu reducerea formarii de umiditate pe suprafata exterioara a tevii indeplinind cerintele normei 10/91, ex 373, cu privire la proiectarea, instalarea, utilizarea si intretinerea instalatiilor termice pentru a controla consumul de energie.

Izolatia este inodora, ne-toxica si produsa ecologic, fara utilizarea CFC. Suprafata externa este corugata oferind o protectie mecanica suplimentara. Este clasificata in CLASA 1 de rezistenta la foc, putand fi folosita in instalatii cu temperaturi de exercitiu cuprinse intre -30˚C si +95˚C.

Teava de cupru REFRY se livreaza sub forma de colaci cu lungimea de 50 m (25m cu diametrul de 22mm), marcajul progresiv indicand lungimea relativa.

Inima REFRY este teava de cupru ESENCOR, cu rezultate exceptionale impotriva coroziunii, rezultatul studiilor stiintifice si al testelor care garanteaza un nivel foarte scazut de reziduuri de carbon, mult inferior celui prevazut in standardele de productie, cu un nivel de curatenie interna care corespunde standardului ASTM B280.

Primele produse importate si comercializate de compania noastra au fost tevile din cupru fabricate de SILMET S.p.A. Italia. Colaborarea cu acest partener continua si azi contribuind la consacrarea companiei noastre ca unul dintre principalii distribuitori romani de sisteme complete din cupru, cu o cota de piata de peste 40%.

SILMET S.P.A. – ISTORIA UNEIA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE COMPANII INDUSTRIALE LA NIVEL MONDIAL

Fondata in anul 1973, Silmet este una dintre cele mai importante companii din Italia in industria metalurgica, facand parte din grupul Ghidini cu traditie veche in domeniu: inca din 1929, familiile Ghidini erau deja specializate in prelucrarea metalelor neferoase precum cuprul, alama, aluminiul si nichelul.

Condusa in prezent de Giampietro Ghidini, compania produce sifoane din alama si plastic pentru instalatii, tevi de alama si bare pentru diverse aplicatii industriale, placi de cupru, fire si cabluri utilizate in domeniul constructiilor si la instalatiile electrice si tevi de cupru pentru instalatii sanitare si gaz, sisteme de incalzire centrala si industriale.

Fabricile grupului sunt dotate cu tehnologie de ultima generatie si utilaje moderne si sofisticate.

Necesarul de electricitate este satisfacut de centralele proprii, hidro-electrica si fotovoltaica, cu o putere instalata totala de 3 MW. Materia prima este achizitionata direct din minele din Chile, Congo, Peru si Zambia, garantand o productie cu standarde calitative excelente.

Silmet este dotata cu cuptoare pentru topirea si sablarea metalelor, prese de extrudare de mari dimensiuni, prese bull-block si combinate si cuptoare moderne de recoacere si normalizare a metalelor. Din 1994, intregul proces este monitorizat potrivit standardelor si conform Sistemului de Calitate ISO 9001:2008. Intreaga productie este supusa verificarilor, controalelor si inspectiilor cu ajutorul propriilor teste si a laboratoarelor echipate cu cele mai actuale echipamente.

Silmet este lider mondial in productia de tevi de cupru pentru transportul apei, instalatii de incalzire si sanitare si pentru uz industrial in bobine Level Wound Coils. In anul 2007, compania a inceput productia de benzi de cupru pentru diverse aplicatii industriale si in constructii si de burlane de cupru. Activitatea de productie intruneste standardele mondiale in domeniu si raspunde nevoilor clientilor.

Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati-ne: contact