Calitatea aerului din interiorul cladirilor este foarte importanta pentru starea de bine a oamenilor.

Aerul contaminat, temperatura sau umiditatea neadecvate, un nivel prea ridicat al CO2 ne afecteaza in mod negativ productivitatea la locul de munca, concentrarea si starea generala de bine. Mentinerea calitatii aerului la anumiti parametri este ceruta in multiple procese de productie sau pentru depozitarea a diferite tipuri de produse.

Pentru a indeplini cerintele de mai sus, este esentiala livrarea permanenta de aer proaspat si prezenta unei surse de incalzire a aerului. Aerul furnizat trebuie sa fie fara impuritati (praf) si liber de orice substante care ar putea dauna sanatatii. In prezent, dat fiind faptul ca in orice imprejurare (acasa sau la birou) se doreste cresterea eficientei energetice a echipamentelor, nevoia de utilizare a ventilatiei cu recuperare de caldura nu tine doar de bunele intentii ale consumatorului. Acum, Directive Europene sau diverse reglementari obliga producatorii sa ofere solutii eficiente din punct de vedere energetic.

Mai mult, incepand cu 1 ianuarie 2018, conform Reglementarii Comisiei Europene nr. 1253/2014 din 7 iulie 2014 privind implementarea Directivei 2009/125/EC a Parlamentului si Consiliului European cu privire la normele de ecodesign pentru sistemele de ventilatie (Dz. EU L 337/8) randamentul termic minim pentru toate sistemele de ventilatie pentru cladiri nerezidentiale trebuie sa fie de 73% (masurat la diferenta de temperatura dintre aerul aspirat si refulat de 20 K si fluxul de aer maxim echilibrat dintre aerul aspirat si refulat).

Sistemul de ventilatie trebuie sa asigure confort si niciun fel de neplaceri. Trebuie sa furnizeze aer la temperatura corecta si sa nu produca zgomote suparatoare. Proiectantii echipamentelor de ventilatie OxeN Flowair au pornit de la aceste considerente. Echipamentele au fost concepute pentru a usura proiectarea, asamblarea si utilizarea unitatilor de ventilatie. OXeN nu necesita tubulatura suplimentara sau automatizare specializata. Acest echipament compact este pregatit pentru functionare imediata.

Sistemele de ventilatie mecanica disponibile pe piata se pot imparti in doua mari categorii in functie de metoda de asamblare:

– CTA (centrale de tratare a aerului) sau unitati de ventilare: aerul este distribuit prin tubulatura
– ventilatie descentralizata fara tubulatura. Acest tip de echipamente se instaleaza in anvelopa cladirii, pereti sau sub tavan, iar aerul este directionat catre zona de interes.

VIITORUL VENTILATIEI FARA TUBULATURA

Sistemele de ventilatie fara tubulatura sunt mult mai usor de instalat si utilizat. OXeN este recomandat pentru toate spatiile in care nu se justifica o instalatie cu tubulatura: spatii industriale sau cladiri publice precum depozite, magazine sau sali de expozitii. Singura restrictie o reprezinta cladirile cu multe incaperi separate. In cazul acesta, este mult mai justificata distribuirea aerului prin tubulatura decat utilizarea de echipamente diferite in fiecare incapere. OXeN este, de asemenea, o solutie ideala pentru cladirile aflate in renovare. Arhitectura acestor cladiri face, adeseori, imposibila instalarea de tubulatura sau a unor structuri suplimentare. Greutatea usoara si structura compacta a echipamentelor OXeN raspund constrangerilor de acest tip.

Ventilarea cladirilor presupune costuri semnificative de instalare si operare. OXeN permite reducerea considerabila a acestor costuri – nu este necesara o instalatie cu tubulatura, cererea redusa de energie inseamna un boiler mai ieftin, pompe si instalatie, precum si costuri mai mici cu transportul si depozitarea (OXeN a fost proiectat pentru a incapea pe un singur palet cu toate accesoriile si sistemul de comanda). Recuperatorul de caldura in doua trepte asigura eficienta inalta datorita careia costurile de operare sunt mult mai reduse.

Un avantaj deosebit de important al acestei solutii este descentralizarea ventilatiei: oprirea uneia dintre unitati nu afecteaza functionarea celorlalte astfel incat nu exista intreruperi in livrarea de aer proaspat in incapere ceea ce reprezinta o amenintare pentru unitatile de ventilare. Mai mult, echipamentele OXeN sunt unitati independente dar controlul lor se poate realiza dintr-un singur loc.

Alegerea solutiei optime depinde de mai multi factori si fiecare cladire necesita o analiza individuala. Fiecare sistem ar trebui, in orice caz, sa fie echipat cu un sistem eficient de recuperare a caldurii care va reduce costurile si va raspunde reglementarilor in vigoare.

Mai multe informatii tehnice despre echipamentele OXeN, vezi pe pagina de produs: click aici sau aici

Pentru consultanta tehnica, selectia de echipamente conform proiectului de instalatii si livrare pe santier, va rugam sa ne contactati: Contact

Technova Invest este unic importator in Romania al produselor si echipamentelor Flowair